duminică, 22 aprilie 2012

Oameni pierduți


Oameni pierduți


   Se îndrepta spre  primul bar ieșit in cale. De fapt era o bodegă cu trei mese , o muzica  de mahala și de un casetofon murdar. Nu știai cine pe cine chinuie. O doamnă a cărei vârsta depășea cu ușurință patruzeci de ani, cel puțin așa îi lăsa impresia lui Alex, uscățivă, își chinuia obrajii trași de edentațiile vechi , cu o țigară aproape terminată. În spatele tejghelei pătate parul ei roșu, proaspăt vopsit, aspru,încâlcit părea la fel de mare cât restul corpului. Era o oră târzie la care se găsea cu greu o masă liberă. Norocul sau mai bine spus ghinionul lui Alex era că tocmai în acel moment trei tineri se pregăteau să plece fără ca unul dintre ei să-și fi amintit să achite nota de plată. Strigătul înțepător părea că vrea să trezească camera albicioasă , plină de fum :
- Hei ! Domnii mei! Nota de plată? Cine achită? Tata?!
   Alex prevăzuse întreaga scenă. Chipurile afumate ale celor trei, privirea repezită si dușmănoasă a barmaniței  anunțaseră începutul. De doi ani renunțase la primul său semestru al facultății de psihologie din orașul S… și încă avea obiceiul de a dilata unele clipe din viața sa în adevărate ceasuri de încleștări lăuntrice, scenarii imaginate, lăsând în schimb multe altele să treacă neobservate. De menționat că avea acest  nărav încă dinainte de a frecventa cursurile facultății, dar acolo învățase să-și le explice intr-o oarecare măsură.  Încerca să analizeze minuțios orice act ratat, reacții ce păreau a fi scăpări ale unui inconștient iritat în unele momente din viață. De aceea la tonul acid al chelneriței tresări , neputând ignora ușoara timiditate a cuvântul „tata”. Își imagina traiul destrăbălat, nehotărât al roșcovanei. Avea un copil, pe care-l creștea singură în garsoniera de la parter, divorțată de câțiva ani buni. Felul ei cicălitor venea ca o mânușă patimii alcoolului  de care bărbatul său se bucura peste măsură. Ea devenise așa datorită lui?! Sau invers!. Greu de stabilit. Dacă i-ai fi întrebat , ar fi dat vina unul pe celălalt.
  În astfel de momente, Alex se lăsa atras de personajele slabe, timorate ce stăteau gata să fie strivite de destinul mai mult sau mai puțin tragic. Iubea oamenii ca barmanița, deschiși, irascibilitatea fiind doar masca sensibilității exagerate, vorbăreți în ciuda lividității lăuntrice.
Deja și-o imagina cum ar fi arătat la nouăsprezece ani. Brunetă, agitată, naivă și entuziasmată de aproape orice. Fără țigară și păhărelul de coniac din fiecare seară, detestate și vehement anihilate în discuțiile ei de atunci. Atașată mai mult de mamă, tatăl mereu plecat pe șantierele ceaușiste. Lipsa lui simțită de la vârste fragede, nesimptomatică, avea să fie mai târziu supracompensată. Tatăl model devine o statuie de piatră, greu de mulțumit pe cât de greu de înlocuit, el fiind o prezență rară la nevoie. Talentul mămos de a-și proteja singurul copil înclină și mai mult balanța spre firea slabă, atât de fragilă. Timiditatea excesivă produsă de prezența unui mascul duce la o alegere pripită și eronată. Și astfel modelul se topește luând forma unui bărbat simplu atât de des lămurit de zecile de femeii că burlăcia este o stare ce tinde spre perfecțiune și ea nu trebuie complicată. Amândoi devin 2 zaruri cu 6 fețe. Pe urmă vine odorul apoi datorită lipsei de răgaz unul se aruncă-n brațele alcoolului iar celălalt în brațele unei nevroze. Și totul din cauza unui tată rar prezent, el fiind cel ce trebuie să plătească.
        Unul dintre cei doi băieți se opri , vădit stânjenit să achite în timp ce ceilalți 2 se îngrămădeau pe ușă râzând în hohote. Scund, livid cu o șapcă murdară albă dar nu într-atât încât să pălească pereții pătați din birt.  Fața fremăta de cele 2 păhărele de Milcov . Avea un tic ciudat. De fiecare dată când  barmanița se răstea la el , își îndesa șapca pe cap și tremura ușor.  Cum în acea vreme englezismele erau la modă un – Fuck  scăpă tânărului cu mâini groase muncite. Cei 3 bătrâni retrași în colțul lor complet izolat , nu vedeau și nu puteau auzi pe nimeni. Țipau și gesticulau irascibil.
  - Idioato, tâmpita dracului! Ești proastă fă? Ochii lui erau acum două puncte de granit negru sticlos ce-și fixau ținta.
- Plătește dobitocule! Femeia se aplecă peste bar , înșfăcându-l  de guler.
Alex rămânea țintuit , vrăjit de cotitura bruscă, actorii săi, atât de bine studiați, o luaseră razna. Un calm mult prea liniștit dansa în fața pupilelor în timp ce brațele bălăngăneau  în voia gravitației. Un pumn rapid, teleghidat parcă de cineva din altă cameră, șterge bărbia roșcovanei. Femeia se dezechilibrează  în încercarea ei animalică de a se agăța. Doar bubuitura de os lovit de gresia dură degajă un iz morbid. Casetofonul se oprește odată cu viața ei. O liniște rară, un mormânt deschis devine întreaga cameră. Tânărul dispăru într-o clipă .Abia atunci se opresc înmărmuriți ultimii clienți retrași, belind ochii ba la  Alex ba la barmanița întinsă pe jos. Visul nu vroia să se dezlipească de realitate , refuzând gustul dulce al himerelor, își continua drumul rece indiferent de câte ori Alex își închidea sau deschidea ochii sperând să-l păcălească. Așa cum în ultima sa secundă din  femeia își revăzuse întreaga viață, acum secundele deveneau ore pentru Alex. Părul plin de sânge părea al unei păpuși ce dormea râzând de situația bizară. Același zâmbet sarcastic afișau cei trei bătrâni, aveau în fața lor criminalul erau siguri de asta. Oare tânărul fusese doar un personaj creat de minte lui? Imposibil.. Totuși de ce degetele erau julite?  Realitatea proprie avea mult fum acum, visul era chemat să elucideze stările  ectoplasmatice .

     ***

     - Cheamă poliția! Irodul mă-sii.  Erau ultimele cuvinte ce zburau deasupra capului său în timp ce alerga ca un nebun spre pădure. Vroia să lase lumea în spate să fie doar el și orice alt animal numai om nu. Își aminti de întâmplarea  mai puțin fericită de acum câteva luni. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu